قوانین ایمنی درب اتوماتیک
قوانین ایمنی درب اتوماتیک: استانداردهای نوین اروپایی مختص درب اتوماتیک بر اساس دستورالعملهای در دسترس تضمین مینمایند که فروشندگان و مسئول نصب و راه اندازی درب میبایست امکان ایجاد هر نوع خطری را به کمترین میزان خود برسانند. استاندارد اروپایی EN ۱۶۰۰۵ در آوریل سال ۲۰۱۳ مورد اجرا قرار گرفت که بر اساس آن، از عابران پیاده در مقابل حوادث حاصل از طراحی و نصب نادرست دربهای اتوماتیک حمایت میکند. در ابتدای آن از وسعت خطرات «مقابله با کلیه خطرات احتمالی مورد توجه، وضعیتهای خطرناک و حوادث مرتبط با دربها هنگامی که با هدف معینی به کار میروند یا در وضعیتی که سوءاستفاده تولید کننده قابل پیش بینی است.» بیان شده است.
استاندارد درب اتوماتیک
مقصود از ایجاد استاندارد دربهای اتوماتکی راحتی تجارت برون مرزی بوده و در واقع نخستین استاندارد اروپایی محسوب میشود که به طور رسمی در دربهای اتوماتیک به کار گرفته میشود. تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا میبایست EN 16005 را جدی بگیرند؛ علاوه بر این کلیه دربهای اتوماتیک که برای به کارگیری در اروپا از دیگر کشورها وارد میگردند، میبایست این استاندارد را در ساخت و تولید خود مد نظر قرار دهند. این استاندارد بینالمللی در عمدهای از کشورهای آسیایی و خاورمیانه نیز استفاده میشود تا امنیت برقرار گردد. کلیه قوانین و استانداردهای در دسترس از قبیل BS 7036 و استاندارد درب اتوماتیک کشور آلمان DIN 18650 به طور کامل و واحد به عنوان EN 16005 جمع آوری میشوند که رعایت آن ضروری است. این استاندارد کلی دربرگیرندهی ۱۹ مرجع اصولی سات که برای آگاهی نسبت به آن در اختیار عموم قرار میگیرند.
اطمینان از ایمنی کاربران درب اتوماتیک
از آنجا که درب اتوماتیک شیشهای یک نوع ماشین با قطعات متحرک است، ایمنی کاربران از دسته مواردیست که میبایست مورد توجه باشد. از دسته خطرات واضح این نوع دربها میتوان به حرکت و عبور قطعات متحرک از کنار قطعات ثابت اشاره داشت که امکان به گیر افتادن انگشتان دست یا خرد شدن اجسام را ایجاد میکند. عوامل خطرساز بر اساس نوع درب اتوماتیک به کار رفته دارای تفاوت هستند که عبارتند از:
درب اتوماتیک کشویی
نقطه ایجاد خطر زمانی است که دو لنگه درب به یکدیگر میرسند و در دو لبه بسته میشوند. به کارگیری سنسورها و صفحات جیبی هنگامی که درب به طور کشویی حرکت مینماید، میتواند موجب کاهش خطرات احتمالی شود. شیار بالای درب که کاربرد در آن قرار میگیرد به علت اینکه در ارتفاع بالاتر است، خطر تلقی نمیشود. هر نوع صدمه حاصل از لمس درب در این بخش به عنوان یک اقدام عمدی شناسایی میشود.
درب اتوماتیک لولایی
در این نوع از درب اتوماتیک در حقیقت نقطه خطر زمانی است که درب داخل چهارچوب بسته شده و لبه بسته شدن ثانویه در زمانی است که درب دارای چرخش خواهد بود. از طریق سنسورهای ایمنی و تحت کنترل قرار دادن سرعت باز و بسته شدن درب امکان ایجاد خطر کاهش مییابد. همچنین محافظت از به گیر افتادن انگشتان دست، موجب کاهش امکان ایجاد خطرات بالقوه در لبه بسته شدن ثانویه میشود.
درب اتوماتیک تاشو
عامل اساسی خطر در این نوع از درب اتوماتیک در ابتدا مکانی است که دو لنگه درب به هم میرسند و سپس جایی است که لنگههای درب تا شدهاند. در این شرایط نیز به کارگیری سنسورهای تشخیص حرکت و محدود نمودن سرعت باز و بسته شدن درب در کاهش ایجاد خطرات احتمالی نقش مهمی را ایفا میکند.
درب اتوماتیک گردان
یک درب گردان معمولی به دلیل تعداد لبههای بسته شدن زیاد چندین مکان جهت بروز خطرات بالقوه دارد. در لنگههای متحرک درب کافیست سوئیچهای موجود در پاشنه درب با فرد برخورد داشته باشند که در این شرایط درب از حرکت میایستد؛ به همین دلیل وجود سنسور ایمنی در بخش بالای این گونه درب اتوماتیک امری الزامی است؛ علاوه بر این به کارگیری نوار ایمنی در بدنه اصلی درب اتوماتیک گردان نیز ضروری است.
علائم و تابلوهای راهنمایی درب اتوماتیک
چسباندن برگه علائم صریح و واضح بر روی انواع مختلف درب اتوماتیک، یکی از مؤلفههای اساسی در افزایش ایمنی کاربر در زمان به کارگیری این تجهیزات است. در واقع افراد حرفهای که مسئولیت نصب و راهاندازی درب را دارند، میبایست تمامی علائم مرتبط را بچسباند و در گذشت زمان محافظت از علائم درج شده وظیفهی مدیر مجتمع است؛ علاوه بر این، این علائم میبایست در دربهای اتوماتیک با ارتفاع ۱۳۰۰ تا ۱۶۰۰ میلیمتر تعبیه شوند. علائم و تابلوهای مطلوب شامل موارد زیر هستند:
- علامت ورود ممنوع
- علامت Keep Clear یا نایستادن در این محل
- علامت خروج اضطراری
- علامت درب اتوماتیک
- علامت افراد معلول
دنبال درب ریلی باکیفیت و برند معتبر میگردید؟ روی لینک روبرو کلیک کنید.
انواع استاندارد درب اتوماتیک
هم اکنون برخی از استانداردها و قواعد عملی در دسترس هستند که میبایست در زمان نصب و راهاندازی دربهای اتوماتیک مد نظر قرار بگیرند که عبارتاند از:
BS 7036
هرچند که استانداردهای کشور انگلستان به شکلی با استانداردهای اتحادیه اروپا ترکیب شده، اما الزامات مربوط به نصب تابلو و علامت گذاری کماکان پابرجاست که دلیل آن وجود علائم و اعلانات ویژه انگلستان بوده، در شرایطی که تابلوهای اتحادیه اروپا به طور عمومیتری هستند.
بخشنامه ماشین آلات ۲۰۰۶/۴۲/EC
در این موضوع تعهدات و الزامات قانونی به منظور حفاظت از کابران تجهیزات مشخص شده است که تنها مقررات مربوط به سلامتی و ایمنی افراد را بیان میکند. درب اتوماتیک یک نوع ابزار به شمار رفته و در زیر مجموعه بخشنامه ابزارآلات رده بندی میشود؛ به بیان دیگر EN 16005 نیز از این بخشنامه تأثیر پذیرفته است.
قانون عملی بهداشت، ایمنی و رفاه در محل کار
این قوانین تحت عنوان HSE تمامی تصادفات مربوط به دربهای اتوماتیک یا برقی را ارزیابی نموده و با دقت به آن رسیدگی میکند.
مقررات بهداشت، ایمنی و رفاه در محل کار مصوب ۱۹۹۲
بر اساس قوانین در دسترس و بخشنامه اتحادیه اروپا در تمامی اماکن کاری و اداری، رعایت کمترین مقررات بهداشتی و ایمنی مسئلهای ضروری است.
مقررات تهیه و استفاده از تجهیزات کاری سال ۱۹۹۸
براساس این مصوبه مقرراتی مرتبط با ایمنی تجهیزات محل کار، از قبیل ابزارآلات مختص کارفرما مشخص شده است که میبایست آنها را مورد توجه قرار داد.
نقش افراد نصب کننده
معماران، سازندگان، کارشناسان نصب درب، تعمیرکاران درب اتوماتیک، دفاتر خدماتی و صاحبان مجتمع در شرایط بروز حادثه در دربهای اتوماتیک یا برقی مسئولیت بالایی دارند. استاندارد EN نخستین سند در این حوزه بوده که میتواند در دادگاه به آن استناد شود. از این رو، معماران و مهندسان مجتمع میبایست تمامی شرایط و مقررات موجود در EN 16005 را مرود توجه قرار دهند تا احتمال ایجاد حادثه را به کمترین میزان خود برسانند.
انجمن تأمین کنندگان درب اتوماتیک (ADSA)، یک راهنما مختص اعضای خود تهیه نموده که اطلاعات جامعتری را در ارتباط با EN 16005 به آنها ارائه میدهد. علاوه بر این معماران میتوانند در مورد تغییرات ایجاد شده در این راهنما از اعضای این انجمن مشورت بگیرند و براساس آخرین مقررات اقدام کنند. یکی دیگر از راهنمای موجود که توسط ADSA تهیه شده در ارتباط با مقررات ارزیابی ریسک بر اساس قواعد EN 16005 است که به متخصصین این حوزه ارائه میگردد. در ساخت و نصب تمامی دربهای اتوماتیک مد نظر قرار دادن قوانین درب الکتریکی و الزامات EN 16005 مسئلهای ضروری بوده تا بتوان امکان ایجاد تصادفات یا خطرات محتمل را به کمترین میزان رساند و از سلامت کاربران محافظت نمود.
در این مقاله قوانین ایمنی درب اتوماتیک، استاندارد درب اتوماتیک و علائم و تابلوهای راهنمایی درب اتوماتیک، تفکیک مورد بررسی قرار گرفت. درصورت وجود هرگونه نظر یا سؤال، تکنوآراز با آغوشی باز پذیرای نظرات و سؤالات شماست؛ برای ما کامنت بگذارید یا با شمارههای درج شده در وبسایت با ما تماس بگیرید.
بهروز رسانی در تاریخ ۱۷ آبان ۱۴۰۰